« Takaisin

Kasvikset ja monipuolisuus ovat keskeistä terveellisessä syömisessä

 

Makery tutki suomalaisten arvoja ja asenteita ruokavalinnoissa. Tekemässämme tutkimuksessa kysyttiin  muun muassa kuluttajien näkemyksiä siitä, mitä on terveellinen syöminen ja miten syömistottumuksia aiotaan mahdollisesti muuttaa seuraavan vuoden aikana. Tutkimuksessa vastaajilta kysyttiin avoin kysymys “Mitä terveellinen syöminen mielestäsi on”, jossa vastaajat saivat itse määritellä, mikä heistä on terveellistä syömistä. Vastaajia ohjeistettiin miettimään esimerkiksi sitä, millaista ruokaa tulisi suosia tai millaista ruokaa tulisi välttää. Avoimet vastaukset analysoitiin ja luokiteltiin.

 

Kaikista kyselyyn vastanneista 25,4 % oli sitä mieltä, että kasvikset kuuluvat terveelliseen syömiseen. Kasvisten lisäksi myös monipuolisuus (18,8 %), kotimaisuus (12,8 %), hedelmät (10,2 %), puhdas ruoka (9,8 %) ja itsetehty ruoka (8,2 %) koettiin osaksi terveellistä syömistä. Alla oleva kuvaaja näyttää 12 keskeisimmäksi noussutta teemaa prosenttiosuuksineen  Joidenkin asioiden, kuten esimerkiksi rasvan (20,6 %), lisäaineiden (17,4 %), prosessoidun ruuan (10,8 %) sekä suolan (8,2 %) välttämäinen koettiin  myös osaksi terveellisiä ruokailutottumuksia.

Eniten mainintoja saaneet luokat (N=500, vastaaja on voinut mainita useita asioita).

 

Vastaajilta kysyttiin myös monivalintakysymys “Oletko ajatellut muuttaa syömistottumuksiasi”. Vastaajille annettiin 14 valmista vaihtoehtoa, joista yksi oli “en ole ajatellut muuttaa syömistottumuksiani”, lisäksi valmiiden vaihtoehtojen vastaajilla oli mahdollisuus nimetä myös muita vaihtoehtoja. Kyselyn perusteella suomalaiset aikovat lisätä ruokavalioonsa muun muassa kasviksia (36,6 %), kalaa (29,2 %) ja säännöllisyyttä (22,4 %). Sen sijaan epäterveellisten elementtien karsinta kohdistuisi erityisesti sokeriin (38,8 %), annoskokoon (27,2 %), prosessoituun ruokaan (24 %) ja rasvaan (21,2 %). Vastaajista 29 % kertoi, että ei ole ajatellut muuttaa syömistottumuksiaan. Vähäisintä valmius ruokavaliomuutoksiin oli yli 45-vuotiaiden joukossa. 45-54-vuotiaista vastaajista 36 % ja 55-64-vuotiasta vastaajista 38 % ei ollut aikeissa muuttaa ruokailutottumuksiaan.

 

Aloitimme vuonna 2016 oman vuosittain toistuvan tutkimuksen pääteemalla ”Arvot ja asenteet ruokavalinnoissa”. Kysely käsittelee muun muassa tavallisimpien elintarvikkeissa esiintyvien sertifikaattien tunnettuutta ja vaikutusta ostopäätökseen, erilaisten verkosta ostettavien verkkopalveluiden käyttöä sekä kotimaisten ja luomutuotteiden sekä lähiruoan tärkeimpiä ostokriteereitä. Tutkimus toteutettiin lokakuussa 2016 kansallisesti edustavana iän, sukupuolen ja alueen mukaan ja siihen vastasi 500 yli 18-vuotiasta suomalaista. Tulemme kertomaan lisää tutkimuksen tuloksista nettisivuillamme sekä tulevissa uutiskirjeissämme.

 

Haluatko saada vastaavanlaisia uutisia suoraan sähköpostiisi? Tilaa uutiskirjeemme ja pysy ajan tasalla.

 

Ota yhteyttä meihin
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.