« Takaisin

Trendikkäät sipsit ja naposteltavat yllättävät mauillaan sekä raaka-aineillaanJulkaistu 12/2020


Sipsi- ja naposteluhyllyillä tutut suosikkimaut, kuten juusto ja sour cream & onion, pitävät pintansa vuodesta toiseen. Suolaisten naposteltavien valikoimiin on viime vuosina kuitenkin tullut paljon uusia makuja sekä raaka-aineita, ja nykyään hyllyiltä löytyy muun muassa linssi-, kvinoa- ja kaurasipsejä. Uudet raaka-aineet houkuttelevat kokeilunhaluisia, mutta myös terveellisyydestä ja kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista kiinnostuneita kuluttajia, jotka pyrkivät valitsemaan herkuttelutuotteissakin terveyden kannalta parempia vaihtoehtoja. Esimerkiksi kaura- tai linssisipsit sisältävät usein vähemmän rasvaa tai enemmän proteiineja kuin perinteiset perunalastut ja näitä tekijöitä korostetaan myös tuotteiden pakkauksissa, vaikka napostelutuotteet eivät olekaan keskeisessä roolissa kokonaisravitsemuksen kannalta.


Osalle kuluttajista sipsit ovat silti liian rasvaisia ja suolaisia, joten terveellisempiä naposteluvaihtoehtoja etsitään muista rapeista ja rouskuvista tuotteista. Napostelunhimo voidaan tyydyttää esimerkiksi siemenillä, pähkinöillä, suolaisilla kekseillä, korpuilla tai näkkäreillä. Suomalaisista kaupoista löytyy runsaasti esimerkiksi erilaisia siemennäkkäreitä sekä riisi- ja maissikakkuja, joista löytyy myös sipseistä tuttuja makuja, kuten juustoa tai sipulia. Riisi- ja maissikakut ovat itsessään melko ravintoköyhiä, joten niiden rinnalle on tuotu kaura- ja linssikakkuja, joissa on enemmän esimerkiksi ravintokuitua ja proteiinia. Suolaisiin kekseihin voidaan lisätä myös esimerkiksi juureksia ja hedelmiä. Iso-Britannian markkinoilta toimiva Kallo veggie cakes on yhdistänyt herne- ja linssipohjaisiin kekseihin punajuurta sekä pinaattia ja pestoa. Australiassa myytävän Back to Basics Veggie Crackersin valikoimista löytyy puolestaan muun muassa bataattia ja appelsiinia sekä kesäkurpitsaa ja mantelia sisältäviä suolaisia keksejä. [1]

Inspiraatiota juomien, hedelmien ja suolaisten ruokien makumaailmoista


Eksoottiset tai muista ruoista tutut makumaailmat tarjoavat kuluttajille vaihtelua sekä uusia elämyksiä. Naposteltaviin voidaan lisätä esimerkiksi tsatsikin ja peston kaltaisten tuttujen kastikkeiden makuja. Karamellilla tai muulla makealla kastikkeella kuorrutetut pienet pretzelit, popcornit ja sipsit tarjoavat kuluttajille samalla kertaa suolaista ja makeaa herkuteltavaa. Myös suolaisen snacksin ja makean hedelmän yhdistelmät tarjoavat kiinnostavia ja uusia makuelämyksiä. Esimerkiksi saksalaisen Wildcornin valikoimista löytyy tutusta poikkeavia popcornmakuja, kuten kurkuma & sitruuna sekä vadelma & banaani. Lay’s on puolestaan tuonut Aasian markkinoille sipsit, joihin on tuotu elementtejä virvoitusjuomista. Hedelmäisten makujen, kuten litsin ja kirsikankukan tai vaalean viinirypäleen, lisäksi tuotteet sisältävät soodaa, joka saa aikaan kihelmöivän suutuntuman.

Wildcorn ja Lay’s ovat yhdistäneet suolaisiin snackseihin hedelmäisiä makuja. [2,3]


Makeissa tuotteissa on ollut jo pitkään yhteistyötuotteita, joissa esimerkiksi kekseistä tai makeisista tuttuja makuja tuodaan jäätelöihin. Ulkomailla vastaavia yhteistyöprojekteja näkyy myös suolaisissa herkuttelutuotteissa. Esimerkiksi maailman tunnetuimpiin snackbrändeihin kuuluva Pringles on tehnyt yhteistyötä eri brändien kanssa ja kehittänyt paikallisesti myytäviä tuotteita, joissa perunalastuun yhdistetään joku paikallisesti tunnettu maku. Esimerkiksi Yhdysvalloissa myydään pikaruokaravintola Wendy’sin Baconator-hampurilaisen makuisia sipsejä ja Etelä-Afrikassa puolestaan kananmakuisen Aromat-suolan makuisia sipsejä. Pringlesin kansainvälisissä valikoimissa on muutenkin pyritty huomioimaan erilaiset kuluttajat ja perusvalikoimista löytyy esimerkiksi vähärasvaisempi ja vähäsuolaisempi Lighter Side-sarja, tulisempien makujen ystäville mausteisempi Scorchin’-sarja sekä Favorites-sarja, josta löytyy tuttujen perusmakujen lisäksi esimerkiksi pizzan, paahdetun kanan sekä hunajan ja sinapin makuisia sipsejä. Lisäksi valikoimiin tuodaan rajoitettuja eriä, joista esimerkiksi tzatziki on ollut myynnissä myös Suomessa. Myös esimerkiksi Estrellan valikoimiin kuuluu Sadonkorjuu-perunalastuja, jotka ovat myynnissä vain rajoitetun ajan. Sadonkorjuu-sarjan tuotteet valmistetaan valikoidusta uuden sadon perunalajikkeesta ja sipseissä maistuvat satokauteen sopivat maut, kuten kantarelli ja tilli. Tulevaisuudessa vastaavia rajoitettuja erikoiseriä nähdään varmasti entistä useammin.

Pringlesin valikoimiin kuuluu perustuotteiden lisäksi rajoitettuja eriä sekä paikallisesti myytäviä, räätälöityjä makuja. [4]


Pakkauksissa korostuu helppokäyttöisyys


Makujen ja raaka-aineiden lisäksi naposteluhyllyyn tuodaan myös uudenlaisia pakkauksia, jotka helpottavat tuotteiden nauttimista. Sipseissä on nähty jo esimerkiksi pakkauksia, jotka avataan sivusaumasta, jolloin useampi käsi mahtuu pussille samaan aikaan. Ulkomailla sipseissä on nähty myös kosteuspyyhepakkauksista tuttu uudelleensuljettava tarramekanismi, jonka avulla pakkaus on helppo avata ja sulkea. Suolaisten snacksien suhteen on odotettavissa myös yhdistelmäpakkauksia, joista löytyy naposteltavien lisäksi niihin sopiva dippi. Esimerkiksi kreikkalainen El Sabor on tuonut markkinoille Nacho N’ Dip-pakkauksen, joka sisältää nachojen lisäksi salsaa, juustokastiketta tai guacamolea. Pakkaus toimii tarjoiluastiana, jossa on paikka nachoille ja dippipurkille.

El Sabor Nacho ‘N Dip tarjoaa nachot ja dipin samassa pakkauksessa.[5]


Lähteet ja tuotekuvat:

  1. GlobalData Innovation update Q4/2020: Savory Snacks
  2. Wildcorn
  3. Exotic Knacks
  4. Pringles
  5. El Sabor


Oletko ehtinyt jo tutustua aiempaan trendiartikkeliimme, jossa esittelemme yleisiä raaka-ainetrendejä?

Ota yhteyttä meihin
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.