« Takaisin

Eksoottisuus, terveellisyys ja visuaalisuus yhdistävät tulevia trendiraaka-aineitaJulkaistu 04/2020


Trendikkäinä pidettyjä raaka-aineita yhdistää usein se, että niillä on tyypillisesti useampia myönteisiä vaikutuksia tuotteisiin. Raaka-aine voi esimerkiksi lisätä tuotteen terveellisyyttä, tuoda vaihtelua tyypilliseen makuprofiiliin tai vaikuttaa visuaalisuuteen, kuten tuotteen väriin. Raaka-aine voi myös korvata tuotteissa myös esimerkiksi lihaa, sokeria tai jotain muuta epäterveellisenä tai esimerkiksi epämieluisana pidettyä raaka-ainetta. Länsimaissa tuntemattomammat raaka-aineet voivat puolestaan houkutella eksoottisuudellaan. Monet niin kutsutuista superfoodeista ovat nousseet ihmisten tietoisuuteen siksi, että tyypillisesti niillä on hyvät ravitsemukselliset ominaisuudet ja niiden eksoottisuus sekä pitkät käyttöperinteet houkuttelevat etenkin länsimaisia kuluttajia.


Tiivistimme kumppanimme Global Data Plc:n listaamista raaka-ainetrendeistä lyhyen koosteen, johon on kerätty yhdeksän globaalisti kiinnostavaa raaka-ainetta.

Suomalaisille tuttu herne kiinnostaa nyt myös maailmalla


Suomalaisille tuttu herne on lisännyt suosiotaan myös maailmalla. Herne on melko vaatimaton viljelykasvi, sillä on hyvät ravitsemukselliset arvot ja sen maku on mieto. Proteiinin lähteenä siihen ei myöskään liity samanlaisia negatiivisia mielikuvia kuin soijaan, joten ei ole ihme, että etenkin lihattomia tai maidottomia vaihtoehtoja valmistavat yritykset ovat kiinnostuneet herneestä ja maailmalla valmistetaan herneistä nyt esimerkiksi vegaanista, maidonkaltaista juomaa.


Kurkuma on ollut jo useamman vuoden mukana ruokatrendejä kokoavilla listoilla. Luontaisen kirkkaan keltaisen värinsä lisäksi se houkuttelee siihen liitettyjen mahdollisten terveysvaikutusten takia. Kurkuma on yksi keskeinen kasvi intialaisessa terveysopissa ayurvedassa, jossa oikeanlaisella ruokavaliolla ja esimerkiksi mausteilla uskotaan olevan keskeinen rooli sairauksien torjunnassa. Intiassa kurkumaa on hyödynnetty esimerkiksi tulehdusten lievittämiseen ja ruoansulatuksen parantamiseen, lisäksi kurkumaan on liitetty esimerkiksi kivun lievitykseen ja kolesterolin laskemiseen liittyviä ominaisuuksia, mutta näiden väitteiden tueksi ei ole riittävää tieteellistä näyttöä. Tällä hetkellä EFSA:lla on selvitettävä erilaisia kurkumaan liittyviä väittämiä, jotka liittyvät esimerkiksi maksan ja ruoansulatuksen toimintaan. Kurkuman lisäksi myös probiootit ovat olleet pinnalla jo jonkun aikaa, sillä suoliston hyvinvointi kiinnostaa tutkijoiden lisäksi myös kuluttajia. Probiootteja on luonnollisesti hapatetuissa tuotteissa, kuten jogurtissa, hapankaalissa, kombuchassa ja kimchissä. Nyt probiootteja voi löytää myös esimerkiksi levitteistä, virvoitusjuomista ja välipalapatukoista.

Probiootteja sisältäviä aamiaispatukoita. [2]

Snackejä vesimelonista ja sienistä


Vesimelonia on tyypillisesti käytetty sellaisenaan, mutta nyt siitä kehitetään erilaisia naposteltavia ja välipaloja, kuten kuivattuja lastuja tai suolattuja siemeniä. Siemenistä erotellaan erilaisia fraktioita, kuten öljyä ja proteiinia, joista valmistetaan esimerkiksi maapähkinävoin kaltaista tuotetta. Rakenteen takia vesimelonia tutkitaan myös vegaanisena vaihtoehtona kalalle. Esimerkiksi Britanniassa Wagamama-ravintolaketju toi vuoden 2020 alussa listoille vegaanisen vaihtoehdon tonnikalalle, joka valmistetaan kuivatusta vesimelonista. Ennen tarjoilua vesimelonista leikatut viipaleet paistetaan nopeasti pannulla, jolloin sen rakenne ja ulkonäkö muistuttavat tonnikalasashimia.


Sieniä on käytetty ruoanlaitossa perinteisesti niiden maun takia, mutta nyt niistä ovat kiinnostuneet myös kuluttajat, jotka etsivät luonnollisia ja terveellisiä vaihtoehtoja esimerkiksi naposteluun. Sienet sisältävät runsaasti erilaisia vitamiineja ja mineraaleja, joten esimerkiksi sienistä valmistetut snacksit ja jauheet kiinnostavat etenkin terveystietoisia kuluttajia.

Sienistä valmistettuja patukoita, “jerkyä” ja smoothiejauhetta. [3, 4]

Ovatko ube, tiikeripähkinä, yuzu tai kannabidiolit tulevaisuudessa valtavirtaa?


Ube eli violetti isojamssi on kotoisin Filippiineiltä, jossa sitä käytetään sekä makeisiin että suolaisiin ruokiin. Ravitsemuksellisten arvojen lisäksi ube on herättänyt kiinnostusta luonnollisen ja intensiivisen värinsä takia, joka puhuttelee etenkin nuorempia kuluttajia, jotka haluavat ruokien olevan kuvauksellisia ja ”instagrammattavia”. Filippiinien ulkopuolella ube nähdään myös uutena ja eksoottisena raaka-aineena, joka lisää sen kiinnostavuutta. Esimerkiksi ulkomailla Starbucks on tuonut valikoimiinsa erilaisia violetteja leivoksia ja kahveja, jotka saavat värinsä ubesta.


Tiikeripähkinä ei todellisuudessa ole pähkinä, vaan ruohomaisen kasvin juurimukula, joka muistuttaa pähkinää. Tiikeripähkinästä käytetään myös nimeä maamanteli, koska tiikeripähkinän maku muistuttaa mantelia. Espanjassa tiikeripähkinä tunnetaan nimellä chufa, ja siitä valmistetaan perinteistä makeaa maitomaista juomaa, joka tunnetaan nimellä horchata de chufas. Tiikeripähkinä on yksi vanhimmista tunnetuista viljelykasveista, jota on viljelty jo 6000 vuotta sitten. Tiikeripähkinän maku on pähkinäinen ja makea, ja se sisältää esimerkiksi kuitua, E-vitamiinia, rautaa, fosforia ja magnesiumia. Näiden aistittavien sekä ravitsemuksellisten ominaisuuksiensa ansiosta kiinnostus tätä muinaista viljelykasvia kohtaan on kasvanut eri puolilla maailmaa.


Yuzu on alun perin Kiinasta kotoisin oleva sitrushedelmä, jota kasvatetaan erityisesti Japanissa ja Koreassa. Yuzun kuorta, siemeniä ja mehua käytetään Itä-Aasiassa esimerkiksi maustamisessa, kastikkeissa ja marmeladeissa. Länsimaissa yuzu on monille uusi ja eksoottinen raaka-aine, jota etenkin sitrushedelmistä pitävät voisivat olla innokkaita kokeilemaan.


Kannabidiolit eli CBD-yhdisteet ovat yksi sadoista kannabiksesta luontaisesta löytyvistä yhdisteistä. Toisin kuin tetrahydrokannabiolilla (THC), CBD-yhdisteillä ei ole huumaavia vaikutuksia. Sen sijaan CBD-yhdisteillä saattaa olla rentouttavia vaikutuksia ja sen kannattajat uskovat niiden vähentävän esimerkiksi stressiä ja ahdistusta sekä vähentävän kipua. Kiinnostus kannabidioleja kohtaan on kasvanut ja niitä on alettu lisätä kauneudenhoitotuotteisiin ja elintarvikkeisiin. Vaikka CBD-yhdisteillä ei ole huumaavia vaikutuksia, on niiden käytön laillisuus kuitenkin monissa maissa vielä epäselvää. Jos CBD-yhdisteiden käyttö hyväksytään, voi niitä nähdä tulevaisuudessa etenkin makeisissa, jälkiruoissa ja alkoholittomissa juomissa.

Esimerkkejä uusista tuotteista: ubekakku, tiikeripähkinää sisältävä mysli, yuzujäätelö ja kannabidioleja sisältävä juoma. [5, 6, 7, 8]


Lähteet ja tuotekuvat:

  1. Top 10 Trending Ingredients in 2020
  2. KIND snacks
  3. Shrooms Snacks
  4. Amazing Grass
  5. Regent Foods
  6. Food Spring
  7. Nestlé
  8. Kolibri drinks


Oletko ehtinyt jo tutustua vuoden 2020 trendiraporttiimme, jossa esittelemme laajemmin tälle vuodelle ennustettuja ruoka- ja juomatrendejä?

Ota yhteyttä meihin
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.