« Takaisin

Myllyn Paras: Pakkausmerkinnät osa laatua

Kurkkaapas keittiösi kaappiin, sinne missä säilytät makaroni- ja jauhopussit. Monen kuivatavarahyllystä löytyvät Myllyn Parhaan tuotteet ja pakastimesta kätevät pakasteleivonnaiset tai taikinat. Myllyn Paras työstää parhaillaan uusia pakkausmerkintöjä.

Myllyn Paras on vilja- ja leipomotuotteiden johtavia valmistajia Suomessa. Tuotteen maun, tuoksun ja rakenteen lisäksi myös pakkaukset ja lakisääteiset pakkausmerkinnät ovat osa laadukasta tuotetta. Tuotepäällikkö Johanna Kemppinen pitää huolta muun muassa ajantasaisista pakkausmerkinnöistä.

Johanna Kemppinen

Johanna Kemppinen Myllyn Parhaalta kehottaa ottamaan pakkausmerkintäasiat haltuun ajoissa.

– Olemme ryhtyneet uudistamaan pakkausmerkintöjä hyvissä ajoin, nyt kuluttajatuotteissamme on jo lähes kokonaan uuden lain mukaiset merkinnät, Kemppinen iloitsee. Horeca-tuotteissa olemme noin puolivälissä, mutta ehdimme ajoissa ennen loppuvuotta koittavaa määräaikaa.

Uuden pakkausmerkintöjä koskevan lain mukaan esimerkiksi kasviöljyä sisältävissä tuotteissa on merkittävä, mistä kasvista öljyt ovat peräisin. Tämä aiheuttaa työtä hankintaketjussa.

– Patistelemme myös raaka-ainetoimittajiamme ilmoittamaan tarkat tiedot tuotteissa, sillä aiemmin näitä tietoja ei vaadittu.

Uusi laki on Kemppisen mielestä sinänsä selkeä ja muutosten jälkeen kuluttajan tarvitsemat tiedot löytyvät pakkauksista ymmärrettävässä muodossa. Toisaalta teollisten prosessien tahdissa työskentelevänä hän toivoo viranomaiselta rivakkaa tiedottamista, sillä viime tinkaan annettuja ohjeita on vaikea soveltaa.

Parhaillaan työn alla ovat Horeca-tuotteiden etiketit, joihin Makeryn elintarvikeasiantuntijat tekevät pakkausmerkintöjen lyhennelmiä.

– Koostettuja ainesosia voidaan purkaa ja laskemalla tuotteen kaikki raaka-aineet yhteen voidaan tuotteen etiketin tekstimäärää pudottaa. Erityisesti Horeca-tuotteittemme printattaviin etiketteihin ei mahdu pitkiä tekstejä, netissä ilmoitamme laajan version tuotetiedoista, Kemppinen summaa.

Kaikenkaikkiaan lakimuutokset ovat Kemppisen mukaan olleet askelia selkeämpään suuntaan. Myös terveysväittämien suitsiminen on järkevää, sillä kuluttaja uskoo terveysvaikutuksiin lähes kritiikittömästi.

Pitkään elintarvikealalla toiminut Johanna Kemppinen on tottunut alan säädösten jatkuviin muutoksiin ja seuraa ajankohtaisia ohjeita.

– Parhaillaan teollisuudessa odotellaan tietoa miten tuotteen alkuperä tulisi EU-komission mielestä ilmoittaa. Jauhojen osalta alkuperän ilmoittaminen onkin mielenkiintoista, kun esimerkiksi rukiista vain 1/3 saadaan kotimaasta. Muu tuodaan sieltä mistä sato on ollut suotuisa, ja myllyn prosesseissa eri alkuperää olevia jyviä on mahdoton pitää erillään.

– Neuvoisin muitakin elintarviketeollisuuden yrityksiä tarttumaan pian pakkausmerkintäasiaan, jos sitä ei ole vielä tehty. Ei kannata jättää asiaa viime tinkaan marraskuulle. Painoissa kun on odotettavissa kiirettä.

Makery on ollut Myllyn Parhaan kumppanina pakkausmerkintä- ja tuotekehitysprojekteissa jo vuosien ajan.

Pakkausmerkinnät kuntoon Makeryn avulla:

  • lainsäädännön edellyttämät pakkausmerkinnät
  • ravitsemus- ja terveysväittämät
  • ainesosaluetteloiden lyhentäminen/tiivistäminen
    –       koostettujen ainesosien purkaminen
  • käännökset ruotsi, englanti, saksa, tanska, norja, myös muut kielet mahdollisia

Kiinnostuitko?
Ota yhteyttä: antti.isokangas@makery.fi

 

Ota yhteyttä meihin
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.