« Takaisin

Afrikkalaisia mausteita, vatsan hyvinvointia, terveellisiä jälkiruokia – ruokatrendit 2019Julkaistu 02/2019


Makery kokosi aiempien vuosien tapaan monipuolisen katsauksen, jossa esitellään, mitkä ruokatrendit ovat pinnalla vuonna 2019.


Vallitsevat ja tulevat megatrendit liittyvät etenkin vastuullisuuteen. Kuluttajat pyrkivät tekemään arjessaan vastuullisempia valintoja ja odottavat vastuullisuutta myös yrityksiltä. Kuluttajat kiinnittävät huomiota ruoan alkuperään ja turvallisuuteen, kestäviin tuotantotapoihin,  hävikin minimointiin ja pakkausten kierrätettävyyteen, sillä etenkin nuoremmat kuluttajat haluavat vaikuttaa valinnoillaan. Yrityksiltä odotetaan vastuullisuutta sekä valmistajana että työnantajana, ja tulevaisuudessa yrityksiltä odotetaankin avoimuutta esimerkiksi arvoista, palkkauspolitiikasta ja vähemmistöjen työllistämisestä.


Hävikin sekä jätteiden vähentäminen  ovat edelleen voimakkaita teemoja ruokamaailmassa. Muovin vähentämisestä on puhuttu paljon ja elintarvikealan yritykset ovatkin kehittäneet innokkaasti vähemmän muovia sisältäväiä tai kokonaan muovittomia pakkauksia. Moni yritys on myös kertonut luopuvansa mustan muovin käytöstä, sillä muovijalostamojen optiset lukijat eivät tällä hetkellä tunnista mustaa muovia. Hävikkiä vähennetään uusien innovaatioiden avulla, joilla voidaan parantaa esimerkiksi tuotteiden säilyvyyttä tai hyödyntää tuotannon sivuvirtoja. Hävikin vähentämiseksi kuluttajat alkavat hyväksyä ostoskoriinsa käyriä kurkkuja ja muita “rumia” kasviksia.


Terveellisyys ja etenkin vatsan hyvinvointi ovat vahvasti esillä vuonna 2019. Kuluttajat haluavat toisinaan nautiskella ja terveellisemmät herkut, kuten makea hummus tai avokadojäätelö, tarjoavat mahdollisuuden herkutella ilman huonoa omaatuntoa. Sokerin, etenkin lisätyn sokerin, välttäminen ja hyvien rasvahappojen suosiminen ovat pinnalla. Vatsan hyvinvointia edistetään esimerkiksi kimchin, hapankaalin, kombuchan ja viinietikkapohjaisten juomien avulla.


Juomapuolella esimerkiksi oranssi viini, milkshake IPA ja erilaiset kaktus- sekä mahlavedet voivat nousta isoksi jutuksi. Erilaisia juomia, kuten kahvia, teetä, shamppanjaa ja giniä, voidaan käyttää antamaan makua esimerkiksi leipomo- ja välipalatuotteissa. Makumaailmoista esimerkiksi afrikkalaiset mausteseokset harissa, dukkah, berber ja ras el hanout tulevat yleistymään kaupoissa.


Mitä muuta ruokatrendeistä kannattaa vuoden aluksi tietää? Millaisia trendejä esimerkiksi ravintoloissa näkyy? Entä millaisia uusia välipaloja sekä napostelutuotteita on odotettavissa? Lue alla olevat Makeryn Trendisanomat ja selvitä!


Muistatko vielä, mitä trendejä vuodelle 2018 ennustettiin? Lue viime vuonna tekemämme katsaus täältä.


Haluatko saada vastaavanlaisia uutisia suoraan sähköpostiisi? Tilaa uutiskirjeemme ja pysy ajan tasalla.

Ota yhteyttä meihin
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.