Milloin raaka-aineen alkuperä tulee ilmoittaa? Miten ainesosaluetteloa saisi lyhyemmäksi? Miksi tiettyä väitettä ei saa laittaa pakkaukseen?

 

Elintarvikealan toimija on vastuussa siitä, että pakattujen elintarvikkeiden merkinnät ovat EU:n elintarviketietoasetuksen mukaiset eivätkä merkinnät johda ostajaa harhaan esimerkiksi ominaisuuksien tai alkuperän suhteen. Annettavissa tiedoissa on huomioitava myös kansalliset säädökset esimerkiksi kielivaatimuksista sekä mahdollinen tuotekohtainen erityislainsäädäntö. Ravitsemukseen tai terveyteen liittyvien ominaisuuksien korostamisessa on puolestaan huomioitava Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus elintarvikkeiden ravitsemus- ja terveysväitteistä.

 

Miksi pakkausmerkintöjen laadinta tai ainakin tarkistus kannattaa teetättää lainsäädännön ja asetukset tuntevalla asiantuntijalla? Pakkausmerkintävirheet, kuten allergiaa ja intoleransseja aiheuttavien ainesosien puutteelliset merkinnät, voivat johtaa jopa tuotteiden takaisinvetoon. Kiellettyjen ravitsemus- tai terveysväitteiden käyttö tai muu harhaanjohtava markkinointi voi puolestaan johtaa hallinnollisiin pakkokeinoihin, kuten markkinointikieltoon ja jopa markkinoilta poistamiseen. Pakkokeinoista aiheutuvien myynninmenetysten lisäksi on hyvä huomioida, että virheellisten merkintöjen korjaamisesta ja uusien merkintöjen painamisesta pakkausmateriaaleihin aiheutuu ylimääräisiä kustannuksia.

 

On myös hyvä muistaa, että pakkaus on yksi tuotteen keskeisistä markkinointikanavista ja se toimii eräänlaisena käyntikorttina kuluttajien suuntaan. Huolellisesti ja asianmukaisesti tehdyt pakkausmerkinnät antavat tuotteesta ja sen valmistajasta laadukkaan ja luottamusta herättävän mielikuvan.

 

Autamme asiakkaitamme muun muassa seuraavissa asioissa:

 

  • pakollisten pakkausmerkintöjen laatiminen
  • pakkausmerkintöjen oikeellisuuden tarkistus
  • ainesosaluettelojen laatiminen, oikeellisuuden tarkistaminen ja lyhentäminen
  • ravintoarvotietojen laskennallinen määrittäminen
  • ravitsemus- ja terveysväitteiden ehtojen ja oikeellisuuden tarkistus
  • vapaaehtoisten merkintöjen käytön luvallisuus ja soveltuvuus
  • tuontituotteiden pakkausmerkintöjen käännökset ja vastaavuus Suomen lainsäädäntöön
  • vientituotteiden osalta kohdemaiden pakkausmerkintävaatimusten selvittäminen
  • tarvittaessa käännökset halutuille kielille

 

Teemme myös myyntikelpoisuuslausuntoja. Myyntikelpoisuuslausunnot ovat kolmannen osapuolen tekemiä selvityksiä tuotteen laadun eri osa-alueista. Lausunnossa asiantuntijamme tarkistaa pakkausmerkintöjen oikeellisuuden ja ravintoarvotietojen vastaavuuden laboratoriomäärityksiin, sekä kommentoi mikrobiologisten määritysten pohjalta tuotteen mikrobiologista ja aistinvaraista laatua.

 

Tarvitsetko apua pakkausmerkintöihin tai tuotetietoihin liittyen? Koskipa tarpeesi yksittäisen tuotteen merkintöjen tarkistamista tai esimerkiksi useiden tuotteiden merkintöjen laadintaa reseptin pohjalta, olemme tukenasi. Ota yhteyttä.

 

Olemme toimineet vuodesta 2013 alkaen SodaStreamin kumppanina ja tuottaneet pakkausmerkintäpalveluita kaikkiin Pohjoismaihin. Yhteistyöstä voit lukea tarkemmin täältä.

 

 

Ota yhteyttä meihin
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.