« Takaisin

Ominaisuusprofiilit – testissä kasvijäätelöt!

 

Kesä on jo käynnissä ja kaupoissa on paljon kesään liittyviä tuotteita tarjolla. Muiden muassa kasvipohjaiset jäätelöt kasvattavat suosiotaan ja näkyvyyttään kesän lähestyessä. Makeryn tiimi päätti toteuttaa kasvipohjaisten jäätelöiden aistinvaraisen arvioinnin neljän oman asiantuntijan kesken. 

 

Kasvipohjaisien vaniljajäätelöiden ominaisuuksissa oli paljon eroja. Isoja eroja tuotteiden välillä löytyi makeudessa, suutuntuman täyteläisyydessä, kiteiden määrässä ja vaniljan siementen määrässä. Arvioitavina tuotteina olivat Choice vaniljariisijäätelö, Choice vaniljasoijajäätelö ja Oatly vaniljakaurajäätelö. Asiantuntijaraadin laatiman ominaisuusprofiilin avulla saadaan objektiivista tietoa tuotteiden keskeisistä aistittavista ominaisuuksista (maku, haju, rakenne, ulkonäkö) ja niiden voimakkuuksien eroista. Se on erinomainen työkalu tukemaan tuotekehitysprosessia erityisesti silloin, kun tarvitaan tarkempaa tietoa tuoteryhmän sisällä kilpailevista tuotteista.

 

Riisijäätelön makeus aistittiin voimakkaammin soija- ja kaurajäätelöihin verrattuna. Lisäksi siinä oli voimakkain jälkimaku ja täyteläisin suutuntuma. Soijajäätelössä oli eniten vaniljan siemeniä ja maku oli vaniljaisin. Kaurajäätelön suutuntuma oli hieman hiekkainen pienten kiteiden takia, joita ei esiintynyt muissa kasvijäätelöissä. Kaurajäätelössä ei ollut vaniljan siemeniä ollenkaan toisin kuin soija- ja riisijäätelöissä.

 

Osaltaan ominaisuuseroja voivat selittää eroavaisuudet kasviraaka-aineissa sekä ravintoarvosisällössä. Riisi raaka-aineena on suhteellisen neutraali maultaan verrattuna kauraan ja soijaan. Aistitun makeuden voimakkuuteen vaikuttaa myös tuotteessa olevat muut maut, mikä voi aiheuttaa sen, että riisijäätelössä makeus aistittiin voimakkaimmin.

 

 

 

Jäätelöiden välillä olevia eroja suutuntuman täyteläisyyden arvioinnissa voi pitää mielenkiintoisina. Kaurajäätelössä oli eniten rasvaa, joka yleensä aistitaan täyteläisyytenä, mutta kaurajäätelön suutuntuman täyteläisyys arvioitiin vähäisimmäksi. Tämä voi johtua käytetyistä stabilointiaineista, joita kaurajäätelössä oli vähemmän kuin muissa arvioiduissa tuotteissa.

 

Aistinvaraisen ominaisuusprofiilin teko aloitettiin tuotteisiin tutustumalla. Tämän jälkeen raadin jäsenet loivat yhdessä sanaston arvioitavien tuotteiden keskeisistä aistittavista ominaisuuksista ja sopivat vertailunäytteet. Testiarvioinnin jälkeen tuotteiden ominaisuudet arvioitiin kymmenportaisella asteikolla.

Mieltymysprofiilissa, joka on ominaisuusprofiilista laajennettu kokonaisuus, asiantuntijoiden luomaan ominaisuusprofiiliin yhdistetään kuluttajatutkimuksessa hankittu tieto tuotteiden ja niiden ominaisuuksien miellyttävyydestä. Kuluttajat arvioivat hallitestissä samoja ominaisuuksia, jotka asiantuntijat näytteistä löysivät. Tällöin saadaan tieto, mitkä tuotteiden keskeisistä aistittavista ominaisuuksista vaikuttavat eniten kuluttajien mieltymyksiin.

Valmennamme yritysten omaa henkilökuntaa aistinvaraisten menetelmien käytössä, jotta siitä saataisiin systemaattinen työkalu yritysten tuotekehityksen ja laadunvarmistuksen tueksi. Järjestämme myös perusmaku- ja hajutestejä, joilla voidaan varmistaa aistinvaraisen arvioinnin tehtävissä toimivien henkilöiden aistien normaali toimivuus. Olemme myös kehittäneet valmiiksi kuvailevia sanastoja aistittavista ominaisuuksista eri tuotteille, joita käytämme kuluttajatutkimuksissamme, kun on esimerkiksi tarve tietää, mitkä ominaisuudet ovat kuluttajille tärkeimpiä, miten ne vaikuttavat miellyttävyyteen tai vaikkapa tuotteen käyttökokemukseen.

 

Haluatko saada vastaavanlaisia uutisia suoraan sähköpostiisi? Tilaa uutiskirjeemme ja pysy ajan tasalla.

Ota yhteyttä meihin
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.