« Takaisin

Vihikset yllättivät ominaisuuksillaan!

Kasvisruokien suosio jatkaa kasvamista ja uusia vegetuotteita ilmestyy kauppojen hyllyille tasaista tahtia. Muun muassa kasvipohjaiset “lihapiirakat”, eli vihikset, lisäävät näkyvyyttään kesällä ja tästä tuoteryhmästä löytyy nykyään useiden eri valmistajien tuotteita. Makeryn tiimi päätti toteuttaa kasvipohjaisten piirakoiden aistinvaraisen arvioinnin neljän oman asiantuntijan voimin. 

 

Aistinvaraisen ominaisuusprofiilin teko aloitettiin tuotteisiin tutustumalla. Tämän jälkeen raadin jäsenet loivat yhdessä sanaston arvioitavien tuotteiden keskeisistä aistittavista ominaisuuksista ja sopivat vertailunäytteet. Testiarvioinnin jälkeen tuotteiden ominaisuudet arvioitiin kymmenportaisella asteikolla. Kasvipohjaisien piirakoiden ominaisuuksissa oli paljon eroja. Isoja eroja tuotteiden välillä löytyi tuoksun rasvaisuudessa, maun mausteisuudessa, kuoren sitkeydessä ja maun voimakkuudessa. Arvioitavina tuotteina olivat Saarioisten Herkku Veggie, Hoviruoan Kasvispiirakka, Turun Eineksen Vihis kasvispiirakka, Atrian kasvistasku kaurakuorella ja Helsingin makkaratehtaan VegeMöttönen Meksiko.

 

 

 

Saarioisten Herkku Veggien tuoksun rasvaisuus aistittiin voimakkaammin muihin kasvispiirakoihin verrattuna. Myös sen suutuntuman rasvaisuus aistittiin Hoviruoan Kasvispiirakan kanssa voimakkaimmin. Herkku Veggien väri oli kasvispiirakoista vaalein ja maku oli miedoin. Hoviruoan Kasvispiirakan kuori oli kaikista pehmein. Sen sijaan Atrian kasvistaskulla kuori arvioitiin sitkeimmäksi, eikä suutuntuma ollut rasvaisimmasta päästä. Turun Eineksen Vihiksen kohdalla tuoksut olivat mietoja, kuori oli vähiten pehmeä ja suutuntuman rasvaisuus oli myös vähäistä muihin kasvispiirakoihin verrattuna. Helsingin makkaratehtaan VegeMöttönen Meksiko oli väriltään tummin, maultaan mausteisin ja maku kokonaisuudessaan arvioitiin myös voimakkaimmaksi.

 

Osaltaan ominaisuuseroja voivat selittää eroavaisuudet kasviraaka-aineissa sekä ravintoarvosisällöissä. Useimpien kasvispiirakoiden täytteessä käytettiin raaka-aineena porkkanaa ja sipulia. Sen sijaan Saarioisten Herkku Veggiessä oli muista poiketen soijarouhetäyte eikä muita kasviksia lainkaan, ja Helsingin makkaratehtaan VegeMöttönen Meksiko oli voimakkaammin maustettu ja se sisälsi muista poiketen myös maissia, kidneypapua, kvinoaa ja bataattia. Atrian kasvistaskun arvioitiin tuoksuvan melko rasvaiselta muihin nähden, vaikka tuotteen rasvapitoisuus oli alhaisin, toisaalta kuoren rakenteen sitkeys koettiin voimakkaimmin muihin kasvispiirakoihin nähden. Kuoren pehmeys aistittiin rasvaisimmilla tuotteilla voimakkaimpana. Myös kasvispiirakoiden suolapitoisuudessa oli isoja eroja, Saarioisten Herkku Veggie oli kaikkein suolaisin sisältäen 1,3g/100g suolaa. Mielenkiintoista on, että sen maku arvioitiin kuitenkin miedoimmaksi. Sen sijaan Hoviruoan Vihiksessä oli vain 0,78 g suolaa ja sen maun voimakkuus aistittiin jonkun verran suurempana.

 

 

Makeryn tarjoamat aistinvaraisen arvioinnin palvelut

 

Asiantuntijaraadin laatiman ominaisuusprofiilin avulla saadaan objektiivista tietoa tuotteiden keskeisistä aistittavista ominaisuuksista (maku, haju, rakenne, ulkonäkö) ja niiden voimakkuuksien eroista. Se on erinomainen työkalu tukemaan tuotekehitysprosessia erityisesti silloin, kun tarvitaan tarkempaa tietoa tuoteryhmän sisällä kilpailevista tuotteista. Mieltymysprofiilissa, joka on ominaisuusprofiilista laajennettu kokonaisuus, asiantuntijoiden luomaan ominaisuusprofiiliin yhdistetään kuluttajatutkimuksessa hankittu tieto tuotteiden ja niiden ominaisuuksien miellyttävyydestä. Kuluttajat arvioivat hallitestissä samoja ominaisuuksia, jotka asiantuntijat näytteistä löysivät. Tällöin saadaan tieto, mitkä tuotteiden keskeisistä aistittavista ominaisuuksista vaikuttavat eniten kuluttajien mieltymyksiin.

 

Valmennamme yritysten omaa henkilökuntaa aistinvaraisten menetelmien käytössä, jotta siitä saataisiin systemaattinen työkalu yritysten tuotekehityksen ja laadunvarmistuksen tueksi. Järjestämme myös perusmaku- ja hajutestejä, joilla voidaan varmistaa aistinvaraisen arvioinnin tehtävissä toimivien henkilöiden aistien normaali toimivuus. Olemme myös kehittäneet valmiiksi kuvailevia sanastoja aistittavista ominaisuuksista eri tuotteille, joita käytämme kuluttajatutkimuksissamme, kun on esimerkiksi tarve tietää, mitkä ominaisuudet ovat kuluttajille tärkeimpiä, miten ne vaikuttavat miellyttävyyteen tai vaikkapa tuotteen käyttökokemukseen.

 

Asiantuntijamme auttavat sinua ja yritystäsi kehittämään tuotekonsepteja kuluttajalähöisesti ja vastaamme mielellämme kysymyksiin. Lisätietoja tarjoamistamme palveluista antaa Kari Solala.

Ota yhteyttä meihin
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.